Sárga gévagomba, befejező rész

írta: soulkitchen

Reggel csak megfőzni volt időm, posztolni nem, de pótolom.

Nem volt egy bonyolult dolog.

gevaalap

vicces vajas

Csináltam egy lecsós alapot, amiben az egyetlen nem sztenderd dolog az volt, hogy vajjal készült, mert elfogyott az olajam, az extraszűz olívát meg nem erre találták ki (zsírt meg még nem tartok itthon). Hidegen a vajra a vöröshagyma, majd később a paprika és paradicsom. Fűszereztem kakukkfűvel  – mert gomba és kell neki – sóval és őrölt borssal, és őrölt csilivel, plusz 2 gerezd apróra vágott fokhagymával. Ment bele őrölt babérlevél is, mert a leveles elfogyott, és azt mondták okosok hogy ehhez a gombához a babér nagyon oké. Ezt felöntöttem kb egy deci vízzel aztán visszaforraltam hogy besűrűsödjön megint. Bede Robitól tanultam, pörkölteknél is nagyon bevált.

geva_kozep

gomba a serpenyőbe

Erre jött rá a tejből finoman kinyomkodott gomba. Lefedtem, 10 perc alatt megfő, aztán fedő nélkül még 5 perc és kész. Én a rizst kívántam hozzá, ezért anyukám csodálatos borsós-kukoricás-tojásos rizsével ettem, és miután nagyon izgatott voltam már az előkészületeknél is, nagy elvárásaim voltak. Mindenfélét olvastam róla: hogy olyan mint a sajt, hogy olyan mint a hús, egyesek csirkemell helyettesítésére használják, megtévesztésként. Hát nekem se a sajt, se a hús nincs meg, viszont egy érdekes állagú, nagyon kiadós alapanyagot ismertem meg. Szerintem finom, bár szokatlan ahogyan némelyik kocka ruganyos, a másik meg egészen laska-szerű, de ezzel együtt biztos, hogy fogok még gévagombát készíteni. Legközelebb a minimált próbálom ki: szeletelve, serpenyőben vajon lesütve.

gevavege

mintha tofu, pedig gomba

A sárga gévagomba májusban a legjobb, ilyenkor még nem óriási, nem kemény, keserű. Erdőkben gyakran látni, én is láttam sokat kiskoromban, csak akkor még nem tudtam, hogy ehető. És végül ez az a gomba, amit Jamie Oliver a gombás Jamie at Homeban Gennaro Coltado nyakában ülve szedett le a fa törzséről. Kísérletezzetek vele, érdemes.