Sárga gévagomba, befejező rész

Reggel csak megfőzni volt időm, posztolni nem, de pótolom.

Nem volt egy bonyolult dolog.

gevaalap
vicces vajas

Csináltam egy lecsós alapot, amiben az egyetlen nem sztenderd dolog az volt, hogy vajjal készült, mert elfogyott az olajam, az extraszűz olívát meg nem erre találták ki (zsírt meg még nem tartok itthon). Hidegen a vajra a vöröshagyma, majd később a paprika és paradicsom. Fűszereztem kakukkfűvel  – mert gomba és kell neki – sóval és őrölt borssal, és őrölt csilivel, plusz 2 gerezd apróra vágott fokhagymával. Ment bele őrölt babérlevél is, mert a leveles elfogyott, és azt mondták okosok hogy ehhez a gombához a babér nagyon oké. Ezt felöntöttem kb egy deci vízzel aztán visszaforraltam hogy besűrűsödjön megint. Bede Robitól tanultam, pörkölteknél is nagyon bevált.

geva_kozep
gomba a serpenyőbe

Erre jött rá a tejből finoman kinyomkodott gomba. Lefedtem, 10 perc alatt megfő, aztán fedő nélkül még 5 perc és kész. Én a rizst kívántam hozzá, ezért anyukám csodálatos borsós-kukoricás-tojásos rizsével ettem, és miután nagyon izgatott voltam már az előkészületeknél is, nagy elvárásaim voltak. Mindenfélét olvastam róla: hogy olyan mint a sajt, hogy olyan mint a hús, egyesek csirkemell helyettesítésére használják, megtévesztésként. Hát nekem se a sajt, se a hús nincs meg, viszont egy érdekes állagú, nagyon kiadós alapanyagot ismertem meg. Szerintem finom, bár szokatlan ahogyan némelyik kocka ruganyos, a másik meg egészen laska-szerű, de ezzel együtt biztos, hogy fogok még gévagombát készíteni. Legközelebb a minimált próbálom ki: szeletelve, serpenyőben vajon lesütve.

gevavege
mintha tofu, pedig gomba

A sárga gévagomba májusban a legjobb, ilyenkor még nem óriási, nem kemény, keserű. Erdőkben gyakran látni, én is láttam sokat kiskoromban, csak akkor még nem tudtam, hogy ehető. És végül ez az a gomba, amit Jamie Oliver a gombás Jamie at Homeban Gennaro Coltado nyakában ülve szedett le a fa törzséről. Kísérletezzetek vele, érdemes.

5 replies on “ Sárga gévagomba, befejező rész ”
  1. Sziasztok!!!! Megkell hogy mondjam én már alig várom hogy beinduljon a géva gomba szezon a tavalyi 40-50kg már nagyon a végét járja!!! Mindenkinek aki csak most ismerkedik-e remek gomba fajtával, csak annyit hogy szinte minden féle képpen el készithető gátat csak a fantázia szab!!!! Mindenkinek gombákban gazdag keresgélést kívánok!!! Üdv: Lajos

  2. Köszönöm az emlékeztetőt, nyitott szemmel járok ezután én is, mert kifejezetten jó élmény volt tavaly ez a gomba. Te hogy szoktad elkészíteni? Megosztod velünk a titkaidat?:)

  3. Nagyméretű családom nem minden tagja szereti a géva csersavas mellékízét. Ezért és azóta mindíg leforrázoma letisztított gombát akár rántom, akár pörköltnek készítem. Babérlevelet nem teszek hozzá, mert amúgy is van némi savanykás alapíze. Lecsós formáját imádják a legtöbben a környezetemben, A friss, lapos tányérokból nagyon éles, széles-pengéjű késsel vágom ki a nagyméretű rántani-való formákat. Ilyenkor is a lehető legvékonyabb szeletek a legízletesebbek. Nem kell agyonsütni, mert a leforrázás után úgyis megpuhul.
    Fasírozottnak is kiváló alapanyag (hús helyett).!
    Svéd-gombának lehető legjobb =Ehhez még az érettebb, idősebb gombák is megfelelnek. A svéd-gomba készítéséhez nem szoktam leforrázni, mert így més pikánsabb!!
    Köszönöm, hogy meghallgattatok!
    Szeretettel Laci

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .