Eper és spárga, esküvői sztorival

Ígértem én sokmindent az utóbbi hónapokban amiket sosem tudtam tartani. Az egyik barátom szerint, aki volt kollégám is, magamat szivatom ilyen saját magamnak felállított, mások által egyáltalán nem elvárt határidőkkel, amiket én szabok meg és aztán én szenvedek miattuk. Hát, van benne valami. Pedig most, hogy CSAK a gyerekekkel vagyok itthon – és nem is teljesen egyedül, köszi COVID-19 – elvileg bőven lenne időm ide irogatni, na de ne vicceljünk már ezzel, kérem. Ikreim vannak. Aki próbálta, tudja milyen, aki nem, az nagyon nem.

Oké, rinya off és jöjjön az, ami bárkit is érdekelhet, ha már a fenti nyenyergés úgyse.

Öt éve, egy csodaszép májusi napon volt az esküvőnk Polányban, ami biztosan megér egy külön posztot majd egyszer, most csak a lényegre térnék rá: nagyon nehezen indult a szervezés, több elég mély gödörbe léptünk bele mire eljutottunk az igenig, az egyik ilyen az volt, amikor kiderült: a szakácsnő, aki főzött volna ránk, balesetett szenvedett és nem tud dolgozni. Ez nagyjából 1-2 nappal a dátum előtt lehetett, már nem emlékszem pontosan, de ennek köszönhettük azt, hogy Gábor, az egyik tulajdonos főzött ránk, ő irányította a kis csapatot, nem is akárhogyan. A Két szerecsen megvan, ugye? Na ha igen, akkor kapizsgáljátok a hangulatot és a minőséget is. A spárgát még én kértem a menübe hetekkel azelőtt, mivel tökéletesen szezon közepére esett a dátumunk, gondoltam kár lenne kihagyni, meg amúgy is; imádjuk. Így lett az egyik köret az epres spárga, a mai napig emlékszem az igéző látványra, ahogy a fali csapban úszott a sok eper a hideg vízben, mielőtt a langyos salátában végezte volna.

Az ottani receptet nem kértem el, de ami biztos, hogy az édeskés, savanykás vonalon ment a dolog, és volt benne minden körülmények között balzsamecet.

Így lett ez a vacsoránk pár nappal ezelőtt:

  • egy köteg zöldspárga (500 g)
  • 3 marék eper (ízlés szerint, de legyen benne na)
  • 2 TK jó minőségű olívaolaj
  • csapott TK só
  • púpos TK cukor
  • kb 0,5 dl száraz fehérbor (olaszrizling esetünkben)
  • ízlés szerint balzsamecet

A spárgát és az epret jó alaposan megmossuk, apró homok és egyéb nem odavaló szemeket eltávolítjuk. Az epret le kell csumázni, a spárgának a fás végét letörni. Jobb módszer ez mintha késsel vágnánk, mert így egész biztosan ott törik el, ahol kell és a maradék spárgánk roppanós, friss lesz, amilyennek lennie kell. Az epret négybe vágtam, a spárgát nagyjából akkora hosszú darabokra, amilyen egy átlagos eperszem hossza.

Megmelegítem az olajat, és mielőtt forró lenne, hozzáadom a spárgát, majd elkezdem sütni. Rázogatom, kevergetem, figyelem őket, ha elkezd szép élénkzöld színe lenni, adok hozzá sót és jöhet a cukor is. Tovább sütöm, és ha már majdnem jó – a zöldspárgát soha ne készítsük teljesen puhára, úgy értelmét veszti és erősen csökken az élvezeti értéke is- hozzáadom a löttyintésnyi bort, felveszem a lángot és elfőzöm belőle alkoholt, ha ez megtörtént, hozzáadom a balzsamecetet, összerottyantom, majd elzárom és mehet bele az eper. Az egész elkészül 5-10 perc alatt.

ÉS ENNYI.

Langyosan fogyasztjuk. Adnék hozzá legközelebb fetasajtot és esetleg pirított diót, de így, magában is elég jól adja. Húzzatok bele, még épp szezonban vagyunk, jöhetnek a beszámolók!

One reply on “ Eper és spárga, esküvői sztorival ”
  1. Most találtam meg az oldalad, mert kb 1 hete vágtam bele a gluténmentes diétába, súlyvesztés céljából. Mivel a hangulata az irományaidnak és a téma amivel foglalkozol, illetve az oldalad letisztult design-ja magával ragadott, kérlek ne hagyd abba. :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .