A meggy az egyik legjobb dolog a korai nyárban. A cseresznye után, természetesen, de abból nincs értelme sütni, mert hevítve elveszíti a lényegét. Most tehát egy meggyes desszert következik, nem pedig egy cseresznyés. A cseresznyét megettük frissen, aztán jött a süti. Ebből meg a poszt.
Na szóval.
Ez egy nagyon egyszerű recept, amit kicsi alakításokkal gyakorlatilag bele lehet illeszteni a candida diétába. A teljes kiőrlésű búzaliszt ugyan nem a legjobb választás, de felezve a zabpehely liszttel, a második hónaptól néha bele kell, hogy férjen. (Nem beszélve az elmúlt hetekben rendezvényeken magamba tömött fehér lisztes, élesztős pogácsákról. De akkor az életem volt a tét.)
Ami a sütihez kell:
egy bögre tk graham búzaliszt
egy bögre zabpehelyliszt
egy bögre (lehet kevesebb!) xukor (nyírfacukor)
fél bögre olívaolaj
egy doboz élőflórás kefír
2 db tojás
fél vaníliarúd belseje
pici só
fahéj
pici szódabikarbóna
Összesen 50-60 dkg meggy
Opcionálisan: szétmorzsolt szárított mentalevelek a tésztába és a tetejére néhány csepp rózsavíz.
A száraz alapanyagokat összekeverjük, majd mehet bele a többi is. Alaposan összedolgozva mehet a formába – kerek, szögletes, mindegy – aztán a magozott, kis xukorral elkevert meggy a tetejére. Előmelegített sütőben sül, egészen addig, amíg a beleszúrt villa már nem ragacsos. A legjobb, ha forró meggymártással eszitek, ami nagyjából 3 marék magozott meggy 10 perces összeforralásából jön létre egy kis xukorral, egy kis gyömbérrel és egy kis frissen őrölt borssal.
Boldog névnapot Robik!