A füst, a hal, a rozmaring és a többiek

A parázsburgonyát vízbe teszem, hagyom ázni kicsit, majd jól összedörgölöm őket egymáshoz, aztán vizet cserélek. Ezt kétszer-háromszor megismétlem és kész. A legjobb Tefal serpenyőmbe – de lehet ez akármi más is, a lényeg, hogy jól le lehessen fedni – vajat dobok, rá 2-3 ág rozmaringot, kicsit hagyom pattogni a fűszert, aztán rá a krumpli, só, és lefedem. Olyan fedője van az edényemnek, aminek szabályozható a gőzkijárata. Érted. Gőzkijárat. Ennél a kajánál nullára állítom, mert a saját gőzében puhul meg a krumpli. Az egyik legfinomabb köret, evör.

parazsburi_vaj
ott sistereg a vaj alatta

A halat kiveszem a hűtőből, és megkenem a vajjal kívül-belül jó alaposan, aztán előmelegített sütőbe teszem kb 10 percre. Közben a zöld spárgát megmosom, fás szárait letöröm – kábé egy kilónyi spárgaszárat őrzök már a hűtőben, mert hát nem dobom ki, jó lesz levesbe…. Serpenyőbe vaj, spárgák rá, és magas lángon elkészítem.

sparga_sult2
egyszerűen szép

Közben ha a krumpli megpuhult, fedő lejön, és további rázogatások közben lepirítom. Nincs ennél finomabb, az új parázsburgonya édeskésen megpuhul belül, kívül pedig átsül a rozmaringos vajon: zenn.

Hal elkészül, spárga elkészül, krumpli elkészül: boldogság.

halburgispargakesz
guck mal

A legfinomabb falatokat akkor ettük, amikor a végén a már kihűlt hal maradványait csipegettük kézzel. Mintha valami nagyon finom füstölt szárított sonkát ettünk volna. Hal íz alig, csak a fűszerek és a füst. Remélem a nagy árban nem lett baja a pisztrángtelepnek, mert még egy füstölt hal van ugyan a hűtőben, de már mennék a következőért.

fustolt_pisztr_kozel
pisztráng, szeretem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .