Amíg a tészta kifő

Voltunk vasárnap a Pastramiban Merfelsz borkóstolón, jó volt. De most nem ez a lényeg, erről később – remélem nem annyival mint amennyi idő most eltelt a legutóbbi bejegyzés óta.

Dolgozom, mostanában sokat, így semmi olyanra nincs idő, amire amúgy nagyon szeretném, ha lenne. Keveset – vagy egyáltalán nem – főzök, keveset bicajozom – van új bringám, juhéjj!- és keveset írok. És egyszer sem voltunk még strandröpizni a szezonban, nem írom le, miért. Találgassatok.

Ma este a villamosmegállóban vállamon két táskával – egyik laptop, másik szokásos – arra jutottam, hogy muszáj ma valamit főznöm, nem szeretem amikor Robi kínait meg pizzát eszik egész héten. De gyors legyen és finom és abból álljon össze, ami van itthon a hűtőben, mert se kedvem nincs bevásárolni, se időm, se kreditem.

Be merem jelenteni tehát, hogy új sorozat indul: Amíg a tészta kifő, 1. rész.

Igyekszem pontosan és világosan leírni mindent, mert bár ez egy nagyon egyszerű recept, megkaptam tegnap, hogy nem fogalmazok elég egyértelműen. Ezért ez most az újságíró/fogyatékkal élő kedves barátaimnak szól:

2 nagy adag Kolbászos paradicsomos tésztához:

– 20 cm kolbász (mondjuk paraszt, de ki mit szeret. a lényeg, hogy ne legyen teljesen száraz)

– 4 db paradicsom

– kis olaj, picike cukor

– opciós: szárított paradicsom, fekete olajbogyó, kakukkfű és rozmaring, paradicsomlé, sajt, csili

– tészta, valamilyen orsó-féle, amiben jól megakad a szósz (mondjuk 20 dkg)

Feltesszük a vizet forrni, ha felforrt, bele a tészta szokásos módon. De mi most nem várjuk meg, hogy felforrjon, mert elkezdünk dolgozni. A kolbászt ha kell, megszabadítjuk a héjától, aztán hosszában kettévágjuk, majd megint hosszában ketté, és kis darabokra aprítjuk. Serpenyőben forrósított pici olajra tesszük a darabjait, hadd süljön ki belőle a íz. A paradicsomokat szintén kis darabokra – nyolcadokra – vágjuk, rádobjuk a kolbászra a picike cukorral. Opciósak: ha van otthon natúr paradicsomlé, vagy püré, akkor azzal felönthetjük ha 5 percig sütögettük, aztán hadd forrjon össze. Enélkül jobb inkább több paradicsommal készíteni, mert különben nem lesz elég lucskos. Többi opciós: fekete, görög típusú – ultra sós, aszalt – olajbogyóból pár szemet beleaprítunk, a 2-3 db aszalt paradicsommal együtt, és nyomunk bele egy kis csiliszószt – én a Culinarisban kapható csilit imádom.

Mire ez összerotyog, épp kifő a tészta. Ha van otthon, fűszerezzük egy kis rozmaringgal, kicsire aprított sajttal és forgassuk össze a tésztát a paradicsomos cuccal. Ez egy nagyon finom, nagyon gyors és nagyon egyszerű kaja. Nem tévedés, se só, se bors nem kell hozzá, azokat adja a kolbász.

Fotó nincs, elfogyott.

Bonapetít

fotó: utazas.sk
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .