Nem, ez nem a színe a fürednek, ez nem Lilafüred, ez Lillafüred, mert volt régen valami nagylelkű miniszterné, aki támogatta a települést. Hát innen a név.
bükkzöld
Olyan keveset tudnak az emberek Miskolcról és a környékről. Azon kívül, hogy nagy a munkanélküliség, és vannak feszültségek különböző csoportok között, és hogy jól megszívta a régió az elmúlt évtizedeket, és hogy a rock fővárosa, meg hogy külföldiül úgy ejtjük: miszkolcs, meg hogy mindig várni fog, szóval azon kívül azért van itt kérem más is.
Menjünk is ki egyből a városból kicsit, egészen a Bükkig. Lillafüred előtt és után is bőven van látnivaló, amiről én itt írni fogok, az utána van, „fentebb”. A Lillafüredi Pisztrángtelepről lesz most szó.
pisztrángozó
Fölfelé menet bal kéz felé, az út mentén van a hely. Gyakorlatilag át kell sétálnunk az ott dolgozók privát szféráján ahhoz, hogy a halsütőhöz érjünk. Maga a sütöde – vagy nem tudom, hogy hívjam, mert étterem biztos nem. Büfé? – egy klasszikus, erdei hangulatú csupa fa létesítmény. A választék sült pisztráng és füstölt pisztráng, meg a hozadék: sült krumpli, kenyér, savanyúság, üdítők. Amikor megrendeljük a sült halunkat, látom ahogy a néni teszi bele az olajba a szinte még mozgó pisztrángot. Itt tényleg nem nehéz elhinni, hogy friss a hal: a sütödétől rálátunk a telep 18 medencéjéből jó néhányra. Mi a sült hal mellé krumplit és savanyú uborkát kértünk, meg egy kenyeret és majonézt. Nyilván ezek nem kötelező kellékek egy sült pisztránghoz, de én így szeretem. Az árak egyébként nem olyan kedvezőek, mint ahogy gondolná az ember: 1850 a sült, 1750 a füstölt pisztráng. De megéri.
legjobb asztal
A legjobb asztalhoz ültünk le, ami olyan, mintha egy hídon lenne. Mert végülis azon is van. Nem voltak sokan, pedig szombat délután volt, de a folyamatosan lógó lábú eső nem csalogatta ki a hegyekbe a kirándulókat.
a hal
Hogy milyen volt a kaja? Friss, omlós – én úgy mondom, hogy omlóS -, finoman fűszerezett és ropogós bőrrel, csipsz farokkal. Kettőnknek elég is volt egy hal a többi kiegészítővel együtt, de persze vettünk még otthonra füstöltet is, kettőt, mert amióta egyszer hozott Robi, és vajjal megkenve átforrósítottuk a sütőben és 10 perc után már faltuk is krumplipürével, na azóta tudom, mi a jó nekem.
szerelem
A füstölt hal egyébként viszonylag sokáig eláll, zsugorfóliában adják, a miénk is itt van még a hűtőben. Friss halat most nem vettem, mert nem tudtam volna azonnal elkészíteni, akkor meg minek. De legközelebb, hmm.
neki annyi
Menjetek el ide, ha Miskolcon jártok. Nyugi van, csend van, vízcsobogás van, jó levegő, jó illat van, és kedves emberek. Minden egyes itt dolgozó mosolygós, közvetlen és nagyon kedves. Hétfőn és kedden zárva, szerdától vasárnapig 11 és 17 között lehet menni enni. Amikor eljöttünk éppen készülődtek a füstöléshez – hidegen füstölnek, bükkfával, előtte egy napig áll a 12 fűszeres pácban az anyag. Legközelebb végig dokumentálom, most még félénk voltam és mentünk is haza, de legalább az eszközt és a mestert elkaptam.
az eszköz és a mester
Hazafelé bementünk a város egyik legrégebbi cukrászdájába is, de annyira említésre sem méltó már a fagyijuk, hogy egy külön bekezdést sem ér meg. Kisgergely, RIP.
még az ég is beborult
Most faltuk éppen be a füstölt pisztrángot, isteni és valóban, még nagy előkészület sem kell hozzá …
Hm, ha arra jártok (most már tényleg:-) VEVŐK vagyunk további szállítmányokra bármikor…
csók érte
csicsi