Csendben izzik a padlizsán

Az úgy kezdődik, hogy kell egy üveg vörösbor. Száraz legyen, valami olyan, amit inni is szívesen iszunk, meg főzni is szívesen főzzük, mert ez is, az is fog történni vele. Ezt a bort fel kell bontani, a jelenlévők számának megfelelő mennyiségű pohárba tölteni belőle – arra vigyázzunk, hogy egy jó 1,5 dl azért maradjon a palackban. Ha ez megvan, meg lehet kóstolni, majd rögtön ezután fogni a padlizsánokat és kb 1,5 cm-es szeletekre vágni. Padlizsánból fél kiló jó, ha van, ez nagyjából három közepes egységnek felel meg. A karikákat sütőben megsütjük, így pőrén, minden nélkül, mondjuk 180 fokon. Ezalatt héjában megfőzünk szintén fél kilónyit krumplit is, sós vízben. Fogunk aztán egy nagyobb vöröshagymát, olajon üvegesre pároljuk, arra rázúzunk egy gerezd fokhagymát, aztán szórunk rá őrölt fahéjat, fekete borsot, oregánót és sót. Keverünk rajta párat, majd megy rá a darált hús és egy egész csili, darabokra vágva – én ollóval szeretem.

Az illat, az illat!

A muszaka görög étel, ők nyilván bárányból készítik, mi használhatunk marhát, jó lesz az. 30 dkg mondjuk, de ha nagyon vágyunk a hús ízére, elbírja a fél kilónyit is. Ha a marha már szép egyenletesen bebarnult, ráöntjük a megmentett vörösbort, keverünk rajta egyet, lefedjük, alacsony lángra vesszük és magára hagyjuk. Újabb serpenyőben olajon két gerezd zúzott fokhagymát futkorásztatunk egy babérlevéllel, aztán hirtelen még barnulás előtt öntünk rá paradicsomlevet/sűrített paradicsomot/darabolt paradicsomot. Intézzük úgy, hogy legalább 4 dl folyadékot kapjunk. A paradicsomot is fűszerezzük sóval, borssal és oregánóval. Rotyogjon. Ezalatt többször ellenőrizzuk a sütőt, hogy a padlizsán ne süljön szenesre, mert az később aztán nem lesz jó.

Egyes receptek szerint besamell mártással kell majd a végén leönteni az egészet, de én nem szeretem a besamellt, mert ugyan minek tennénk valamibe lisztet, ha nem muszáj bele? Így besamell helyett most az utolsó keverendő dolog: 4 tojás felverve, jó sok reszelt sajt és egy kis maradék tejföl sóval összekeverve.

Jöhet az összeállítás: olajozott hőálló edény aljára a megpucolt főtt krumpli fele karikára, arra a húsunk aminek a bortól és a fahéjtól olyan illata van, hogy a fal adja a másikat, aztán a padlizsánkarikák, a paradicsomszósz, a maradék krumpli és a végén a besamell helyett a sajtos-tojásos trutyi.

Sütőbe be, 50 perc sülés, maradék bor elfogyasztása ha még beszélhetünk ilyenről, aztán ha már szép barna a teteje, finis. Keringenek olyan receptek a neten, ahol nem írják a vörösbort, mint hozzávalót. Ne engedjetek a gonosz csábításának, tegyetek bele vörösbort, igyatok mellé vörösbort és adjatok hálát az összes isteneknek ezért az egyszerű és ájulás jó egytálért.

THIS IS SPARTAAAAAAAAAAAAAAAAAA!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .