Ami kell:
- 1 kg cékla
- 1 alma
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 8 (!) gerezd fokhagyma
- olívaolaj, vaj
- csípős curry fűszerkeverék (Culinaris)
- só, muscovado cukor (Culinaris)
- 1 joghurt
- 1 tejföl
- tálaláskor félkemény sajt
- köret: kuszkusz
A rafkó az elején van: egyesével becsomagoljuk a céklákat alufóliába, szórunk rá sót, öntünk rá kis olajat és mehet be a sütőbe, közepes hőfokon egy óra alatt megsül. Ezt Chilitől tanultam, szóval elhihetitek, működik. A bezártságtól a céklában lévő cukor karamellizálódik, céklánk puha lesz de nem bébipapi: isten.
A cékla süddögél, eközben: két hagymát kockára aprít, vajat kis olajon felolvaszt, hagyma rá, só rá, puhítjuk, kavargatjuk. 10 perc múlva mehet rá 6 gerezd foghagyma szeletelve, kicsit azért mindegyiket nyomkodjuk meg a kés lapjával, mielőtt szeletelnénk. Ugyanebben a pillanatban rászórunk a curry keverékből egy jó teáskanálnyit. Alacsony lángon toljuk, néha megkeverjük. Az almát ráaprítjuk, kis vékonyka szeletekben. Ekkor mehet rá egy teáskanál muscovado aztán meg fedő. Ha lehűltek a céklák meg kell őket pucolni és lereszelni egy nagylyukú reszelőn. Kóstolunk, ízesítünk, mehet rá még mindenből. Fedő alatt készítjük továbbra is, most jöhet a tejföl meg a joghurt, egy kis vízzel együtt. A legvégén még két gerezd fokhagyma aprítva bele, fedő vissza, 3 percig még pároljuk és kész. Köret gyanánt most natúr párolt kuszkusz készült, tálaláskor meg a tetejére kis sajtforgácsok kerültek, azt lehet jó bátran, jót tesz neki. A fűszerektől egészen átmelengetően csípős, jóleső, falni való, ám de rettentő módon egészséges étel ez. Faljatok ti is! Én is eszem még egy tányérral. UFF.