Az eredeti, a hamisítatlan, az autentikus: BORSCS

Szeretem azt, amikor véletlenül derül ki tök érdekes dolog emberekről. Nem vagyok jó kommunikátor, nem tudok jól beszélgetni, pedig tudhatnék, de mégsem. Éppen ezért azt sem tudtam előre, miért is lesz annyira spéci, ha Bandita végre leírja nekem azt a pár hete ígért borscs receptet. Ez sem csak recept, hanem inkább egy technológia, egy családi hagyomány, ezért – meg azért, mert Andi tök jól ír – úgy, ahogy van, kopipészt az egész levél:

Borscs ahogy anyukám csinálja – Борщ как мая мама делает

Nem tudom, hogy anyám ukránságából fakadó nyelvi nehézségei vagy esetlegesen egy ottani szokás miatt használja a mennyiségi leírásokat képszerűen de tény hogy nagyon szereti a normális, nagyöklömnyi, kisfejnyi, nyitotttenyérnyi jelzőket, amik hát… kicsit szubjektívek. Ebből következik, hogy az első borscs levesem alapanyagainak felaprítása után azt a megoldást kellett választanom, hogy két nagy fazékkal is megvalósítsam a híres egytálételt. Aztán magamon kívül nagyapámék, és barátnőmék egész nagy szülős-4 testvéres-pasis- gyerekes családja is ezt ette.

A legutóbbi alkalommal már kiismerve az adagokat „csak” egy nagy 6 l-es fazék lett tele, de amúgy ez sem az a leves amit lehet kicsibe főzni. Szóval a megadott mennyiség jó pár ember ellátására elegendő. Amitől „titkos” az az hogy pl oldalast használ – szóval ne lepődj meg ha más receptben nem ezt találod leírva, hidd el nagyon finom lesz vele tőle! –de babot sem láttam sok recepten megemlítve.

borscs
mentegetőzött a fotós a fotó miatt, de ez kerül fel, mert ez is autentikus

  • Nos, a recept következik:
  • ( kiegészítettem néhol mértékegységgel megadható adatokkal is )
  • 70-80dkg sertésoldalas
  • 3 nagy ökölnyi vagy két kisebb cékla –> 30-40dkg
  • kis fej édes káposzta -> ez nagyon kis fej inkább , igazából kb 40 dkg felvágott káposzta kell
  • 1 nagyon vastag sárgarépa vagy két vékonyabb
  • 4 ökölnyi krumpli –> normális ökölnyi :)
  • egy marék fehér szárazbab
  • 3 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kis konzerv paradicsompüré
  • 1 csomag petrezselyem
  • tejföl
  • 1 csík füstölt szalonna
  • babérlevél
  • egész fekete bors
  • nyáron: 1 paradicsom s egy édes paprika az íze miatt mehet bele

A hozzávalókat előkészítjük, azaz a krumplit kockára vágjuk a sárgarépát, céklát és káposztát nagy lyukú reszelőn lereszeljük vagy nagyon vékony csíkokra szeleteljük. Az oldalast darabokra vágva hideg vízben fel kell tenni főni s mikor forr akkor kell beletenni a sót, borsot s a fej vöröshagymát. Aztán kb. egy óra hosszáig kell kislángon főzni hogy épphogy zubogjon a víz ( természetesen ha habosodik azt le kell szedni).Most kerül bele a beáztatott bab (de ha nem volt beáztatva, akkor sincs gond anya szerint, hanem akkor a hideg vízbe a hússal együtt kell feltenni). Ha a hús teljesen puha akkor nagy lángra kapcsoljuk és beletesszük a fazékba a zöldségeket és most kerül bele a babérlevél, petrezselyem is ( ha akarunk bele tennie egy paradicsomot és egy paprikát akkor azok egészben ebben a fázisban kerülnek bele a levesbe). Kislángon még 30 percig főzzük.

Míg a zöldségek puhulnak a levesben (kb. 10-15 perccel a belepakolásuk után) egy serpenyőben megpirítjuk a paradicsompürét és ezt-két evőkanál tejföllel összekeverve még egyszer megtottyantjuk. Felengedjük egy kis levesből kimert lével, ezzel összefőzzük a serpenyőben s az így elkészült szószt öntjük a levesbe.

Ha a leves készen van akkor kikapcsolás után keverjük hozzá a pépes fokhagyma pürét amit a 3 gerezd fokhagymából, a füstölt szalonnából készítünk úgy hogy egy mozsárban egy kis sóval és két mokkacukorral összezúzzuk teljesen homogén péppé.

A főzés után fedővel lefedve a fokhagyma péppel összekevert levest még pihentetni kell egy jó órán át.

És tálaláskor kerüljön az asztalra az elmaradhatatlan сметана azaz tejföl :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .