Legutóbbi hazalátogatásunk után 30 – azaz harminc – darab tojást pakoltam be a hűtőbe. Mert a girincsi szomszéd néninek van friss, meg amúgy is van otthon sok, jut nekünk is, aztán a család miskolci kihelyezett tagozata még indulás előtt szintén megdob minket két hatalmas szatyornyi kajával, amiben persze van 10 db tojás, mert anélkül nem pakk a pakk, ugye, Misikém?
Ilyenkor bátran gondolok a tojáskrémre vagy a tojássalátára esetleg rakott krumplira. Vagy ezekre együtt.
Most tojáskrém lett. Elolvastam Eszternél a zsidó tojást, de nálam sosincs itthon libazsír, így megint egy félig-meddig saját recept született. Semmi extra, csak össze kell kutyulni és kész. Sót csak tálaláskor szórjatok rá, különben leveses lesz az egész. Általában curry az alap fűszer a hideg tojásos ételeimnél, de most másik vonalat követtem és ez is ugyanúgy kedvenc.
8 főtt tojást villával össze, rá kis tekerés fekete bors, kb 1 dl majonéz, két evőkanál tejföl, egy nagy teáskanál jó csípős dijoni, kb 5 dkg márványsajt morzsolva, póréhagyma zöldebb fele apróra vágva. Összekavarod, megkóstold, pirítasz hozzá valami jobb kenyeret – én most Arató kenyeret, ami gyönyörű és finom is – megsózod valami jobb sóval, ha van otthon jobb sód és eszel. Örülsz.
UPDATE: nem cserélem, inkább pluszban. Friss, napfényes fotó otthonról.
Update itthonról :)
http://www.flickr.com/photos/soulkitchen-hu/5014520052/
akkor erre le is cserélem a poszt fotóját:D