Téli, melengető csirke curry

Sokáig tartottam a házi curry elkészítésétől. Ezért inkább étteremben ettem mindig, az egyik legnagyobb kedvencem a padthai wokbar zöld curry szósza amit általában barna rizzsel és zöldségmixxel kérek, plusz egy kis tört mogyoróval a tetején. És ami igaz általában a curry szószokra, az igaz erre a zöld curry-re is: sosem sikerülhet ugyanúgy. Itthon összesen nagyjából öt alkalommal készítettem eddig ilyen-olyan curry szószt, de még ha törekszem is arra, hogy ugyanazt reprodukáljam mint legutóbb, akkor sem sikerül. Éppen ezért az a recept is, ahogy nálam mondjuk általában majdnem mindegyik recept egy irányadó felsorolás, amihez aztán bátran hozzá lehet nyúlni aszerint, hogy mi van otthon éppen, vagy mihez van kedvetek a készítés pillanatában. A lényeg mindig az, hogy lábujjhegyen egyensúlyozva találjuk meg a holtpontot a curry-k világának édes, sós, savanyú, csípős ízei között és ha nagyon elkezd elmenni az egyik irányba, akkor térítsük kicsit vissza az ellentétes hozzávalóval. Nekem például legutóbb nagyon elment egy kesernyés, savanykás íz felé, ami főzés közben sem szelídült le annyira, hogy azt mondjam rá, megvan az egyensúly, így a legvégén tettem hozzá egy nagy kanál mogyoróvajat, ami prímán visszaadta azt a melegséget és krémet, ami hiányzott a szószból. Az alap receptem Jamie sárga curry-je, azt formáltam át a saját konyhámra.

  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • fél póréhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb paprika (ha lehet, sárga vagy piros)
  • kb 5 cm hámozott gyömbér
  • 1 csokor koriander
  • 1 friss chili (ha nem bírod a csípőset, szedd ki a magját)
  • 1-2 tk curry fűszerkeverék (amilyenhez éppen kedved van)
  • Ha brutál sárga curryt szeretnél, akkor 1 tk őrölt kurkuma
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 2 dl kókusztej
  • 2-3 dl alaplé
  • 1 tk halszósz
  • 1 tk agavé szirup/cukor/méz
  • sűrített paradicsom
  • só, bors, olaj
  • ízlés szerint mogyoróvaj
  • 8 db csirke alsócomb, vagy ennek a mennyiségnek megfelelően más csirkehús
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • fél citrom vagy lime leve

Késes aprítóba kerül a vöröshagyma, a fokhagyma, a paprika, gyömbér, koriander fele, chili, curry por és kurkuma, a méz vagy amit használtok, és a halszósz. Összeaprítod és amikor majdnem kész, megy bele egy kis kókusztej. A húst beborsozva és besózva lepirítod minden oldalán egy kis olajon, majd kiszeded, a felaprított pórét rászórod az olajra, kicsit párolod, aztán mehet a paradicsompüré, a curry pép amit készítettél és az alaplé. Összeforralod pár percig és mehet bele vissza a hús. Én fedő alatt pároltam legalább 45 percig, közben néha ellenőriztem a folyadék mennyiségét és ha kellett, pótoltam, majd 45 perc után jöhet a kóstolás. Korábban azért nem, mert én nagyon parázok a nyers csirkehústól, nem is igazán eszem csirkét csak olyan ételekben, ahol teljesen eltűnik a hús valódi íze; mint ebben itt. Szóval ha kell még igazítasz az ízeken, én beletettem a végén még kókusztejet és mogyoróvajat is és itt kerül hozzá a csicseri. Mindennel együtt még legalább negyed órát főzd.

Hozzá bármilyen rizs szuper, tálaláskor szórd meg a maradék korianderrel, egy kis citromlével és jó étvágyat. A fotó egy korábbi curry-t mutat, de erről van szó nagyjából.

curry

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .