Polenta, puliszka, málé, mindegy hogyan nevezed – hogy magázod, vagy tegezed, mert

A kukoricakásáról illene hosszan írni, fogok is, de nem most. Ez a mostani végre egy recept csak így egyszerűen, mert hát ez egy főzőcskeblog, ugye. Vagy ilyesmi.

Egyik edényben egy fej kockára aprított vöröshagymát kezelek olajon, a másikban felkockázott szalonnát – amilyen van otthon, abból egy darabka.

Ha a hagyma megpuhult, ráöntöm a 20 dkg kukoricadarát és egy liter vizet. Megsózom, elkezd főni. Eleinte nem igényel túl nagy törődést, de egy idő után folyamatosan kevergetni kell, például habverővel. Tudni fogjátok, mikor jött el az a pillanat. A másik edényben közben kiizzadt a szalonna, ráöntök egy üveg zöldbabot, olyat, amilyet télire rak el anyukám, tudjátok. Kaporral, aprítva. A kapor csutakját egyszerűen beledobtam a kásába, azzal főtt egy darabig: nem ártott neki, hahh.

A babos szalonnára mehet 2 dl tejszín, egy teáskanál őrölt római kömény, só, 10 dkg juhtúró, egy kisebb csili ollóval ráaprítva és egy fokhagyma szintén aprítva. 10 perc alatt összerottyan és kész. Ha a kása már fő legalább negyed órája, menjen bele egy darabka vaj és 1-2 dl tej. Akkor jó az állaga, ha nem túl híg, de nem is kőkemény. Nesze nektek.

Innen már csak ki kell vajazni egy tűzálló edényt, beleönteni a kását, arra rá a babos cuccot, betolni a sütőbe, a polentás edényt az ölünkbe venni, kanállal kikapargatni a maradékot és minden falatnál sóhajtozva feltenni a kérdést: miért, de tényleg, miért nem főzök hetente legalább egyszer puliszkát, amikor ennyire rohadtul finom?

polenta
A széléről haladva körkörösen befelé, majd keresztbe

6 replies on “ Polenta, puliszka, málé, mindegy hogyan nevezed – hogy magázod, vagy tegezed, mert ”
  1. Nálam:) Amúgy pár éve már sok étteremben használják köretként, csak figyelmesen szét kell nézni. Sajnos nem mindig jól nyúlnak hozzá és unalmas, seízű étel készül belőle, ezzel elriasztva minden kezdőt. De nem szabad feladni, egyetek sok puliszkát, finom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .