Az a fura lila izé – padlizsán

1991. nyár vége lehetett, amikor a girincsi kastély tetőtéri lakásának konyhájában először találkoztam a padlizsánnal. Erdélyből hazaköltözött család anyukája mesélt a zakuszkáról, meg is kóstoltuk, aztán megmutatta, hogy kell ezt megsütni. Nem a sütőben, a gázrózsa lángján. Ott, a tetőtéri konyhában. Innen az első emlékem, meg az első infó is, amit nem feledtem, így most, sokadszor is nekifutottam a padlizsánnak. Nem zakuszka lett, azt évek óta nem csináltam, csak egyszerűen előre megsütöttem mindet, egy adagból frissen készült a padlizsánkrém, a többi ment a fagyasztóba. Összesen 5 kg padlizsánom volt, a beépítettem vásárolta nekem a Nagycsarnokban és majdnem egy hétig hagytam, hogy a hűtőben romoljon a minősége, de aztán végül mégsem vártam meg amíg teljesen rám rohad.

A lényeg tehát:

  1. végy egy padlizsánt
  2. kicsit szurkáld meg villával
  3. gyújts be a tűzhelyen egy közepes gázrózsát, tegyél rá lyukacsos vaslapot
  4. tedd a vaslapra a megszurkált padlizsánt
  5. várj

Ez fog történni:

Ésszel legyél, ha már nagyon szenes kezdene lenni, forgass rajta. Ahogy a mellékelt ábra is mutatja, egyszerre több padlizsán is süthető, légy kreatív. Sütés közben lé csorog majd a tűzhelyre, káromkodsz, hogy most takarítottad le, de ne csüggedj, az első falat füstös ízű padlizsános pirítósnál szépen lenyugszol majd. Ha a padlizsán minden oldalát megsütötted és már jó lottyadt, akkor leveszed, bedobod egy tálba és megvárod amíg kihűl. Utána leszeded a héját egy könnyed mozdulattal – vagy több könnyed mozdulattal – , kicsit kicsavarod a levét és készen vagy.

A krém: szerintem a legjobb úgy, hogy 2 lángon sütött padlizsánt egy sütőben sütöttel egyszerre használunk fel, a kicsit enyhébb füst íz végett. A padlizsánokat bedobod egy tálba, nyomsz rá majonézt – vagy csinálsz majonézt és ráöntöd – ízlésed szerint, tekersz rá egy kis borsot, aprítasz rá 2-3 gerezd fokhagymát, öntesz rá extraszűz olívaolajat, kis sót adsz hozzá és nekimész rúdmixerrel. Kóstolsz, hűtesz, kóstolsz, aztán elrejted a hűtő hátsó sorába, hogy a pasid ne találjon rá.

padli_2
bájos
padli_1
itt má' megpucováltam

2 replies on “ Az a fura lila izé – padlizsán ”
  1. Jujjjjjdeszeretem!!!! Én van, hogy egy kis hagymát (lila vagy vörös, ami épp van) dinsztelek, azt is bedob a többi közé és jöhet a rúdmixer… :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .