1991. nyár vége lehetett, amikor a girincsi kastély tetőtéri lakásának konyhájában először találkoztam a padlizsánnal. Erdélyből hazaköltözött család anyukája mesélt a zakuszkáról, meg is kóstoltuk, aztán megmutatta, hogy kell ezt megsütni. Nem a sütőben, a gázrózsa lángján. Ott, a tetőtéri konyhában. Innen az első emlékem, meg az első infó is, amit nem feledtem, így most, sokadszor is nekifutottam a padlizsánnak. Nem zakuszka lett, azt évek óta nem csináltam, csak egyszerűen előre megsütöttem mindet, egy adagból frissen készült a padlizsánkrém, a többi ment a fagyasztóba. Összesen 5 kg padlizsánom volt, a beépítettem vásárolta nekem a Nagycsarnokban és majdnem egy hétig hagytam, hogy a hűtőben romoljon a minősége, de aztán végül mégsem vártam meg amíg teljesen rám rohad.
A lényeg tehát:
- végy egy padlizsánt
- kicsit szurkáld meg villával
- gyújts be a tűzhelyen egy közepes gázrózsát, tegyél rá lyukacsos vaslapot
- tedd a vaslapra a megszurkált padlizsánt
- várj
Ez fog történni:
Ésszel legyél, ha már nagyon szenes kezdene lenni, forgass rajta. Ahogy a mellékelt ábra is mutatja, egyszerre több padlizsán is süthető, légy kreatív. Sütés közben lé csorog majd a tűzhelyre, káromkodsz, hogy most takarítottad le, de ne csüggedj, az első falat füstös ízű padlizsános pirítósnál szépen lenyugszol majd. Ha a padlizsán minden oldalát megsütötted és már jó lottyadt, akkor leveszed, bedobod egy tálba és megvárod amíg kihűl. Utána leszeded a héját egy könnyed mozdulattal – vagy több könnyed mozdulattal – , kicsit kicsavarod a levét és készen vagy.
A krém: szerintem a legjobb úgy, hogy 2 lángon sütött padlizsánt egy sütőben sütöttel egyszerre használunk fel, a kicsit enyhébb füst íz végett. A padlizsánokat bedobod egy tálba, nyomsz rá majonézt – vagy csinálsz majonézt és ráöntöd – ízlésed szerint, tekersz rá egy kis borsot, aprítasz rá 2-3 gerezd fokhagymát, öntesz rá extraszűz olívaolajat, kis sót adsz hozzá és nekimész rúdmixerrel. Kóstolsz, hűtesz, kóstolsz, aztán elrejted a hűtő hátsó sorába, hogy a pasid ne találjon rá.
Jujjjjjdeszeretem!!!! Én van, hogy egy kis hagymát (lila vagy vörös, ami épp van) dinsztelek, azt is bedob a többi közé és jöhet a rúdmixer… :)
Én ebből azért hagyom ki a hagymát, mert a füst íze akkorát dob rajta, hogy a fal adja a másikat. Szeretnéd-e megkóstolni?