Garbanzas canarias

Mindenkinek van villámgyors receptje amit bármikor előhúzva percek alatt meleg étel kerül a tányérba, nevezhetnénk ezeket életmentőnek is, de ne menjünk ilyen messzire. Nálam az egyik, évek óta használt gyors ebéd/vacsora üveges csicseriből, paradicsomból és általában kolbászból készül. Ezt lehet fokozni meg színezni a végtelenségig, az alapja mindig egy gyors, laktató és végülis egészséges étel lesz.

És mit ad isten, ez egy tradícionális spanyol fogás, aminek természetesen megvan a kanári megfelelője is, mint mindennek arrafelé. Volt nagy ámulás, amikor először kértem étlapról garbanzast és kihozták kb azt a kaját, amiől azt gondoltam nagyjából én találtam fel. Az alapok ugyanazok, de náluk kerül bele kis húsos szalonna és néha valami sertés hús is, apró kockákra vágva. Amíg Las Palmasban éltünk, mindig volt otthon a hűtőben egy amolyan előre csomagolt basic kolbász pakk, ami egy paprikás chorizoból, egy fekete, zsírosabb hurkaszerűségből és egy szelet húsos szalonnából áll. Ezt minden közértben lehet kapni, alapélelmiszer odakint, mert ahogy ennél a fogásnál én is, valószínűleg alapnak használják egy csomó étel elkészítéséhez.

Elmondom, hogyan alakult ez a mai, használjátok kottának és csináljatok belőle saját verziót!

  • 4 db mini, grillezni való chorizo (Lidl)
  • 2 nagyobb, leveses paradicsom (Girincs)
  • 1 csokor mángold (Girincs)
  • 2 fél maradék paprika, 1 fél maradék chili (Girincs)
  • 1 kis fej maradék vöröshagyma (Girincs)
  • 1 üveg csicseriborsó (Lidl)
  • só, bors, egész római kömény, füstölt paprika, chiliszósz (innen-onnan)

Száraz serpenyőben megsütötem a kolbászokat, miközben felaprítottam a paprikát majd a paradicsomot, nagyobb kockákra. Előbbit a kolbászokkal együtt sütöttem tovább. Amikor a chorizo minden oldala kapott rendesen színt, ráment a paradicsom és egy csipet kömény, füstölt paprika, só, friss fekete bors, a hagyma aprítva, és lefedtem. Innentől párolódott a dolog. Megmostam a mángoldot, levágtam a szárak végét – de csak a legvégét, nem az egész szárat! – felcsíkoztam, ment a többihez a chiliszósszal és az üveg csicserivel együtt, ami levével kell ide, nem pedig leszűrve.

Na ez így mondjuk fő még max 20 percet és kész. Lehet cifrázni rizzsel, legutóbb pirított tarhonyával csináltam, na az sem rossz bár más kategória, és az egészséges jelzőnek sajnos úgy lőttek.

Teljföllel ettem meg, jólesett.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .