Répatorta van

Két éve csináltam először a diétát, akkor csak egy hónapig. Az is jó volt, könnyű voltam, nem puffadtam és fogytam is valamennyit. Akkor egy akciós allergológiai vizsgálat mellékterméke volt a candida túlzott jelenlétéről szóló infó, amit teljes egészében a gyomromban és az emésztésemben zajló folyamatokkal magyaráztam meg magamnak, szóval nem ért meglepetésként, inkább helyére kerültek a dolgok. Most viszont egy beparázott, mammográfiával végződő egészségügy-triller szintén melléktermékeként a nőgyógyászom közölte, hogy amúgy menjek vissza hozzá receptért, mert rákos nem vagyok, de ezt a szintű candidát kezelni kellene. Szuper! Tünetek azóta is kizárólag gyomorilag voltak nálam, kivéve a folytonos felfázásparát, amit most már szintén értek. Eddig viszont azzal magyaráztam, hogy egyszer annyira felfáztam húsz évesen, hogy ügyeletes doki injekciózótt be mert már percenként jártam mosdóba éjjel és sírtam minden kipréselt csepp után és ennek azóta is folyamatosan szendevek a következményeitől. De nem, mert ez is a candida volt. Mindenhol támadt.

A lényeg viszont nem ez, hanem a diéta. Végülis a jó hír, hogy nagy baj nincs, a candida meg kezelhető. Ezzel együtt most végigszedtük a doki által felírt gyógyszert is, mert akármennyire is ki lehet diétázni ezt az egyre éhesebb gombát magunkból, a totális cukormegvonáshoz a totális gyümölcselhagyás is hozzá tartozik, ami egyrészt nekem nem megy egy hónapon keresztül, másrészt pedig így, kétszeresen diagnosztizált fertőzéssel már inkább lenyelem a gyógyszert is csak legyen végre jobb. Ami viszont nagyon fontos: diéta nélkül csak úgy megenni mindenféle gombaölőt teljesen felesleges, sőt, káros. Ha már szétbombázzuk a belsőnket, segítsünk rá az étrendünkkel is, különben marad minden a régiben szinte azonnal, a diéta abbahagyása után.

Negyedik hete zajlik így az élet, azóta sütöttem, főztem, pároltam, pürésítettem, összekevertem és nem éheztem. Helyette inkább faltam, aminek köszönhetően maximum 1-2 kilóval lettem kevesebb, pedig ez a diéta híresen fogyaszt. Ha viszont azt vesszük, hogy amióta tudom, hogy nincs nagy baj azóta nem is dohányzom, azaz egy hónapja egy szálat sem; akkor ez egy szép eredmény, mert lehetne a száz literes bojler testem azóta 150 literes is, de nem lett.

A legfrissebb csoda az a répatorta. Egyébként is szeretem a répatortát és gyakran eszem is, mert otthon általában ezzel várnak minket, így a legutóbbi alkalom után, amikor végignéztem ahogy az egész család desszertet eszik én meg nem, úgy döntöttem azt is megcsinálom a ‘minden mentes’ verzióban. És csinálok egy olyan helyet, aminek az lesz a neve, hogy Mentes és végre a sok szerencsétlen candidás gondolkodás és kérdezősködés nélkül választhat bármit a kínálatból. A paleo süti páldául ugyanis bár jól hangzik, de ebbe a diétába nem fér bele, mert gyakran élesztővel és mézzel készül.

Ezek kellenek a candidaellenes répatortához:

–  összesen 25 dkg liszt (most gesztenyeliszt 14 dkg, kb 8 dkg mandulaliszt; a maradék zabbehely, lenmag és kókuszreszelék volt)

– 10-12 dkg cukor (nyírfacukor!)

– 4 db tojás

– teáskanál szódabikarbóna

– pici olaj (mindegy milyen, olívától frissebb íze lesz)

– 25 dkg reszelt répa (én most répát és almát tettem bele vegyesen)

És a finomságok: 1-2 cm gyömbér felaprítva; fél vaníliarúd kikapart magjai; sok fahéj; pici só.

A tetejére megy fehér krém, ami az eredeti mascarpone helyett most juhtúró és natúr joghurt keveréke, ízestíve egy kis nyírfacukorral, narancslével és narancshéjjal. A juhtúró édesen nagyon finom!

répa

A tojásokat szétszedjük, a fehérjét kis sóval habbá kell verni, a sárgáját kis cukorral habosra keverni. A száraz összetevőket pontosan kimérve összekeverni, aztán mindezt egybedolgozni a sárgájával és kis olajjal elkevert répával. Végül a vaníliamaggal turbózott tojáshabot is hozzáadjuk és kész. Kiolajozott sütőformában sül kb 25 percig. Nekem majdnem megégett, szóval óvatosan tessék odadurrantani neki.

Amikor megsült facsartam rá a narancs levéből amit szépen beszívott. Aztán kihűtöttem, rákentem a fehér krémet a tetejére, megkóstoltam és kielégült bennem a candida-diéta alatt elnyomott édességvágy. Az egész nagyon finom, a mandulaliszttől különleges az állaga is, a gesztenyétől eleve kicsit édeskés, a tetején pedig a narancs és juhtúró olyan tökéletes lett, mint amilyennek a fejemben képzeltem. A juhtúró erőteljes ízén és sósságán lágyít a joghurt és nyírfacukor, az egészen végül csavar egyet a narancs. Az élőflórás joghurt és juhtúró a kevés engedélyezett tejtermékek közé tartozik. Mindenki boldog, Pac-Man is boldog, süssétek meg hogy ti is azok legyetek.

répa_2

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .