Afrikai csicserileves

Azért annyira nem egzotikus, mint amennyire a neve alapján annak tűnik, de a mogyoróvaj miatt bejött a képbe Afrika, a csicseri meg tény, na de ne szaladjunk ennyire előre.

ALAPANYAGOK

Ezzel indul:

  • ujjnyi vastag szelet húsos, füstölt szalonna apróra vágva
  • kb 5 cm-s füstölt kolbász apróra vágva
  • egy kisebb fej vöröshagyma apróra vágva
  • kis étolaj
  • koriandermag, curry fűszerkeverék, fahéj, őrölt szekfűbors, chili, só

Ha már a fentiek együtt illatoznak a lábos alján jól, a szalonna és kolbász kiadta a zsírját, a fűszerek feloldódtak és a hagyma megpuhult, mehet rá a többi:

  • egy padlizsán kis kockákra vágva
  • egy kis kocka vaj
  • kb 0,5 liter paradicsomszósz, nekem házi volt, vegyesen bazsalikomos paradicsom és sima paradicsomlé
  • fél bögre jázminrizs
  • 2 fehérrépa karikára vágva
  • 1-2 szál zeller, vagy bármi zöld (száraz is jó, fagyasztott is jó)
  • 4 ek mogyoróvaj
  • egy kis citromlé
  • egy kis agavészirup/cukor

Legvégén:

  • 1 üveg csicseriborsó (Lidl, szeretlek)
  • tegnapi maradék sült karfilon felaprítva

Metódus: a padlizsánnal magas lángon bánjunk, úgyis beszív  minden olajat és zsírt magába, legalább kicsit piruljon is meg. Nem baj, ha füstöl, de figyeljetek oda és kevergessétek rendesen. Ilyenkor megy rá a kis vaj is. Ha lelepirult, menjen rá a paradicsomszósz és egy kis víz is, ne égjen tovább. Ezzel már szépen rotyoghat és mehet bele a többi hozzávaló, a fenti sorrendben. Ha benne van minden a csicserin és a karfiolon kívül, fel lehet húzni kb 2 liter vízzel (az egész leves nagyjából 3,5-4 liter lesz) és főzni lassú tűzön, amíg a rizs elkészül. Ha kóstolás alapján jónak tűnik az íze, akkor jön csicseri és a maradék karfiol ami persze simán kihagyható, de nekem pont kapóra jött. Még negyed óra lassú rotyogás és kész.

November közepe van és nektek pontosan ilyen táplálékra van szükségetek ahhoz, hogy túléljetek: nem nehéz, sok zöldséggel készül, gyorsan megvan, a tápértéke optimális a csicseri miatt, és olyan melengető (nincs jobb szó, sajnálom) a mogyoró és a fűszerek, na meg a kis füstölt alap miatt, hogy máris kisüt a nap tőle.

Fejben legalábbis.

img_6643

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .