Sokkal közelebb, mint gondolnád: Budapest-Kanári

írta: soulkitchen

Hogy kerültem én ide? Aki három hétig nyaral a Kanári szigeteken, az biztos

  1. rohadt gazdag
  2. dubajozik
  3. apuci befizette
  4. igénytelen hippiként az utcán kéreget
  5. lopott csalt hazudott érte

De egyik sem. Évekig dolgoztam a BTL szakmában ügynökségi oldalon, aztán tavaly átkerültem egy multihoz, aki a korábbi ügyfelem volt. A multinál lejárt a szerződésem, viharos véget ért a kaland majdnem, de végül sima lett a lezárás, én elengedtem, amit kell és cserébe nyertem 2-3 nyugodt hónapot, közben pedig még kaptam a fizetésemet. Mivel akkor már tudtam, hogy mikor lesz vége annak az időszaknak, amikortól nem lesz ott a rendes utalás minden hónap eleján a számlámon, csináltunk egy tervet a férjemmel, hogy a harmadik hónap végére mennyit kell félretennem ahhoz, hogy utána még egy ideig ne legyen para, miből és hogyan vonódik le a számlámról minden hónapban a hiteltörlesztő, lakáskassza, diákhitel, ilyen-olyan biztosítás, kutyafasza minden.

Azt is tudtam, amikor kiderült hogy korábban ér véget a multikaland, mint amiben megegyeztünk eredetileg, hogy nem akarok átmenni azonnal se egy másik multihoz, se egy másik ügynökséghez, mert elég volt egy időre a mások által diktált tempóból és szabályokból és ha eddig én magam nem is voltam képes arra, hogy kilépjek a rendszerből, a rendszer megoldotta helyettem és ha akarom, most itt van az a pont, amikor megállhatok és nem kell azonnal visszalépnem.

Ehhez persze kell egy férj, akinek rendszeres és rendes fizetése van még egy jó darabig és aki teljes mellettem állásával támogat mindig, mindenben. Ez egy óriási szerencse, és persze egy óriási meló is, mint minden jól működő kapcsolat, de az egy másik téma, viszont mindig fontosnak gondolom kiemelni. És persze ehhez kellett még nagyon, hogy az egyik barátom tavaly októberben kihúzott a csajával Las Palmasra élni, és vagyok olyan szerencsés helyzetben, hogy jöhettem hozzájuk, idén már másodszor.

A teljes képhez viszont fontos tudni, hogy egy ilyen Kanári kaland egyáltalán nem drága dolog.

Repjegy: én 55.000-ért vettem, Ryanair, egy gurulós bőrönd és egy hátizsák díjmentesen felvihető, átszállás nélkül kb 5 óra az út. Nem voltam boldog amikor azt láttam, hogy később ugyanez a jegy már 34.000 környékén is elérhető volt, de nekem akkor már nem számított, nektek viszont fontos infó, hogy egy ekkora távolságot már 30-40.000 forint környékéből meg lehet csinálni és még a poggyásszal sem genyóznak egyáltalán. Mondjuk ez utóbbit azért lekopogom. A járat most keddenként közlekedig, egy hét a minimum tartózkodás ami teljesen elég egy kis pihenésre, de ha van elég szabadságotok, akkor a két hét simán kell, mert óriási kincsek vannak a szigeten amiket nem szabad kihagyni.

Szállás: nekem ez most nem tétel, mert a lányokkal lakom, de átlagosan egy lakás, az óceántól minden esetben max 100 méterre már 50-60 euro/éjszakától elérhető. Nem egy személyre, hanem egy éjszakára, a teljes lakás.

Étkezés: a bevásárlás az valahol a budapesti árak magasságában, egy étterem meg kicsivel fölötte, egy pizza 6-7 euro környékén már kapható, egy rendesebb főétel 12 euro fölött. Persze itt is vannak drága és olcsó, jó és lehúzós helyek, ahogy mindenhol.

Utazás: érdemes autót bérelni, 30 euróból már van egy kocsid egy napra, a buszjegy pl a sziget déli részére ezzel szemben 6 euro körül van, ami ha már ketten vagytok akkor nem éri meg. Az autóbérlés a sziget szigetsége miatt mindennapos jelenség, nagyon gyorsan és könnyen megy, nem vernek át, nincsenek felesleges körök.

Mielőtt belevágtam a három hétbe kérdeztem az itt élőket, hogy mivel számoljak egy hétre átlagosan, és erre a 100 euró volt a válasz, ami szerintem tartható is. Ebben persze csak 1-2 étterem fér bele, a többi az otthoni főzőcske.

Szóval, nem vagyok gazdag, nem is kurválkodni jöttem, apukám 16 éve nem él, a hippiséggel semmi bajom de nem vagyok igénytelen és nem is kéregetek, és senkit nem vertem át azért, hogy itt tölthessek ennyi időt.

December van. Éjjel 18-19 fok, nappal 20-24 attól függően, mennyit süt a nap, ami viszont ha nagyon belehúz, akkor 28 fokban sütkérezünk. Tegnap egész nap nyár volt, homokban fekvéssel és fürdéssel, az óceán vize sportos de ha már benne vagy, iszonyat frissítő és finom. Minden elérhető teljesen normális összegből, nincs semmi köze a luxushoz, nem álom, hanem egy opció. Remélem, sokatoknak össze is jön, a január is csodás itt…

Feliz navidad!

20161207_113621