Művésznevén Pink

Minden diétánál eljön az a sarkalatos pont, amikor a diétázó egyed édeset kíván. Ez még akkor is megtörténik, ha az egyed normál táplálkozását tekintve nem a cukor köré építi fel napi menüjét, hanem ha választani lehet, mindig inkább sósat kér, mint édeset. De a cukormegvonás előbb-utóbb tüneteket okoz, amiket valahogyan meg kell szüntetni, különben úszik az egész addig precízen betartott étrend és máris egy félig megrágott hamburgert találunk a szánkban, epres shake-kel leöblítve.

pink

Ez az tehát, amit nem szeretnénk. Éppen ezért okosan és megfontoltan a jövőbe tekintve elkezdünk azon gondolkodni, mi is az az édesség, amiben nincs cukor, sem búzaliszt, sem élesztő, sem semmi más, amit a candida előszeretettel zabál meg, okozva ezzel puffadást, rossz közérzetet, fáradtságot és plusz kilókat a gazdatestnek. Ilyen édesség nem sok van, és ami van az sem szerezhető be bármikor, így elkezdünk kitalálni dolgokat, otthoni megvalósításra. A legegyszerűbb a kottázás, amikor egy meglévő receptet gyúrunk át olyanná, amiben aztán már semmi tiltott alapanyag nincsen. Ennek azért természetesen megvannak a buktatói is, mert ezek az alapanyagok nem mindig viselkednek úgy, mint az átlagos lisztek, vajak, satöbbik. Na ez a muffin például nem így lett, hiszen találtam egész pontos candidadiétás receptet hozzá de kicsit személyre szabtam, így itt a saját variációm:

– 150 g liszt (teljes kiőrlésű tönkölybúza, mandula és kókusz vegyesen; az előbbi van többségben)

– kb 130 g zabpehely (ez kicsit magába szívja a nedvességet így nem kell aggódni, ha először túl folyósnak tűnne a tészta)

– 190 g nyírfacukor (kezdőknek: egyszerre csak egy muffint egyetek, mert a xilit hasmenést okozhat eleinte)

– csipet só, nagyobb csipet szódabikarbóna

– kb 150 g reszelt nyers cékla

– 2 ek kókuszzsír

– 3 kisebb tojás

– ízlés szerint lenmag és fahéj

A tojásokat összehabosítjuk a nyírfacukorral és a sóval, közben összekeverjük a száraz összetevőket is. Aztán a habos tojáshoz adjuk a céklát, majd minden mást is, összekeverjük és kész. 12 db muffin sült belőle közepes hőmérsékleten, tűpróbával lehet csekkolni, átsült-e már. A tetejére tettem rózsaszín mázat amikor már kicsit hűlt, ez pedig 100 g juhtúró, fél élőflórás joghurt, kis nyírfacukor és cékla leve kikeverve. Candida diétában ehető az egész, de nem az első szakaszban, legalábbis nem az első 1-2 hétben leginkább a tojás és juhtúró miatt. Az is szeretni fogja, aki a céklára ránézni sem bír. Aki pedig kifejezetten bírja, annak az egyik kedvence lesz, garantáltan. Kicsit földes, friss hátteret ad neki, miközben az édes-sós ízek kavarognak egy nagyon kellemes állagú tésztával körítve. Bonapetí, a diéta folytatódhat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .