Ezerízű meleg saláta

Ott indul az egész, hogy egyáltalán saláta vagy nem saláta a neve ennek, de én úgy hívom, tegyétek ti is ezt.

A férj dolgozik mint állat, mellette suliba is jár, én meg ugye, hagyjuk; szóval férjnek gondoltam szombatra valami könnyen fogyasztható, melegítés nélkül is működő ebédet, amit magával vihet az oskolába. Amúgy köszi MOME, hogy egy mikró sincs sehol az egész épületben!

Wokban csináltam, de lehetett volna bármilyen nagyobb serpenyő is.

  • fél szál Tóalmási csípős kolbász
  • fél szál csípős chorizo
  • nagy bögre barna rizs
  • 3 szál zeller
  • 2 db répa
  • 1 egész póré
  • 1 nagy kápia paprika
  • kb 10 db kelbimbó
  • egy marék aszalt vörösáfonya, forró vízbe áztatva
  • pirított mag (esetemben makuka, házilag pirítva)
  • csokor koriander (nélküle is működne)
  • curry por
  • chili (elhagyható)
  • olívaolaj

Öntet egy kis csavaros üvegben, összerázva

  • (házi) meggybefőtt leve, kb 0,5-1 dl (gránátalma szirup lehet a helyettesítője)
  • tökmagolaj 0,5 dl
  • kis extra cukor/méz/akármi

Szóval wok, pórét és kolbászokat hosszában félbe, majd vastagra szelve bele az edénybe, kis lángon hadd kezdje el kiadni, amit kell. Olívaolaj igény esetén mehet bele most és később is. Mehet is rá a félbe/negyedbe vágott kelbimbó és az apróra vágott paprika. Kevergetjük, rázogatjuk, ha kezd alakulni akkor menjen egy kis só és a curry. Ha nem szereted a curryt, tegyél rá mondjuk őrölt római köményt, ha azt sem, akkor nézz mélyen magadba és ne fűszerezd semmivel, a kolbász és az öntet majd úgyis adja. Akkor jó az alap, ha a kolbász már megpirult (ne szárazra süssétek, könyörgöm) és a kelbimbó már éppen nem kemény, hanem lesült és prímán ehető.

Most jön a reszelt sárgarépa, a vékony csíkokra vágott szárzeller, a kinyomkodott áfonya és persze a megfőtt rizs, keversz rajta egyet és elzárod a gázt. Nem főzzük tovább, ugyanis. Az öntetet megkóstolod, egy nagyon érdekes, fanyar, édes, de pirított magvas ízű cuccot kapsz, azt elkezded ráadagolni, kevered és kóstolod. Ha nem megy rá az összes öntet az sem baj, hűtőben eláll.

Tálaláskor pirított mag és koriander. Tényleg ezer íze van, éppen ezért nehéz abbahagyni. Énszóltam. Hallelúja, egyetek!

20161028_133348

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .